Interview: maak kennis met onze stagiaire Eva

Eva Cijsouw
Stagiaire Integrale Veiligheidskunde

Ik ben Eva Cijsouw, 21 jaar oud en ik ben woonachtig in Kapelle. Dat ligt op ongeveer 40 minuutjes rijden naar het gemeentehuis in Domburg. Ik studeer Integrale Veiligheidskunde in Breda aan de Avans Hogeschool. Momenteel zit ik in het laatste halfjaar van mijn studie en doe ik mijn afstudeerstage bij de gemeente Veere. Mijn onderzoek is gerelateerd aan het veiligheidsbeleid van de gemeente Veere. Dit is in samenwerking met Middelburg en Vlissingen tot stand gekomen en inmiddels vastgesteld. Ik heb de opdracht gekregen om een uitvoeringsplan te schrijven. Hierin komt aan bod wat nodig is om de doelen uit het veiligheidsbeleid in 2026 te behalen.

Eva Cijsouw Veere

Vertel eens Eva, hoe ben je bij de gemeente Veere terecht gekomen als stageorganisatie?

In het derde jaar van mijn studie heb ik stage gelopen bij de gevangenis in Middelburg. De opleiding die ik volg is heel breed, waardoor ik het lastig vond om een specifieke richting te kiezen. Ik heb daarom bewust gekozen voor mijn afstudeerstage bij een gemeente, omdat daar heel veel voorbij komt op het gebied van veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan Halt, woningcorporaties, vluchtelingenopvang en ondermijning. Na het sturen van een mail aan verschillende Zeeuwse gemeenten werd ik door de gemeente Veere uitgenodigd voor een gesprek. Dit gesprek vond afgelopen juni plaats en ik kreeg naast een afstudeerstage ook meteen de mogelijkheid geboden om vakantiewerk te doen tijdens de zomermaanden. Die kans heb ik gepakt. Na mijn studie verwacht ik op zoek te gaan naar een baan bij de overheid. Een baan bij  een gemeente is zo breed, je komt de gekste dingen tegen en dat maakt het juist zo leuk. Stiekem hoop ik dat ik bij de gemeente Veere mag blijven.

Wat hoop je, naast het behalen van je afstudeeronderzoek, te bereiken bij de gemeente Veere?

Pfoe, dat is een lastige vraag. Ik denk toch wel het ontwikkelen van professionaliteit. Daarmee bedoel ik ervaring opdoen in het werken bij een organisatie, zodat ik daar na mijn afstuderen profijt van heb bij het zoeken van een baan. Door de hoeveelheid taken en verantwoordelijkheden die ik krijg, groeit dat vanzelf.

Eva Cijsouw Veere

Kun je iets vertellen over hoe een stagedag eruit ziet?

Ik loop fulltime stage bij de gemeente Veere. Elke week is anders, het hangt maar net af van de afspraken waar ik mee naar toe ga en de onderwerpen die daar besproken worden. Ik word namelijk begeleid door Hans van den Broeke, adviseur openbare orde en veiligheid bij de gemeente Veere. Zo ben ik bezig met de Week van Respect. Dit is een themaweek op basisscholen waarin respect centraal staat. Hiervoor maken we een filmpje met de burgemeester en organiseren we gastlessen door de wethouders. Vorige week heb ik ook meegedaan aan de integrale actie ondermijning, samen met een aantal andere organisaties. We hebben afgelegen panden in het Veerse buitengebied bezocht en gevraagd of zij wel eens benaderd worden voor criminele activiteiten. Wat mij hierbij opviel is dat de gemeente Veere een heleboel van dit soort afgelegen panden heeft en daarmee aantrekkelijk is voor dit soort criminele activiteiten. Naast deze taken blok ik wekelijks zo’n twee tot drie dagen om aan school te werken.

Naast de vele afwisseling ervaar ik dat iedereen super aardig is. Ik werd meteen opgenomen door de collega’s en veel mensen maken een praatje.

Je bent nu zo’n twee maanden onderweg met jouw stage. Hoe ervaar je jouw stage bij de gemeente Veere tot nu toe?

Naast de vele afwisseling ervaar ik dat iedereen super aardig is. Ik werd meteen opgenomen door de collega’s en veel mensen maken een praatje. Door de vele collega’s vergeet ik af en toe wel wie ik al ontmoet heb, haha. Ik zie dat als een compliment voor de gemeente Veere. Als tip zou ik de gemeente Veere nog willen meegeven dat het voor stagiairs een leuke toevoeging zou zijn om een introductiedag te organiseren, zodat je andere stagiairs kunt leren kennen en daarnaast informatie krijgt over de organisatie.

Tot slot, wanneer moeten studenten kiezen voor een stage bij de gemeente Veere volgens jou?

Je krijgt te maken met veel instanties en personen, het werk is heel afwisselend. Daarnaast heb je, doordat je veel mag meelopen en –kijken, ook veel verantwoordelijkheid. Er is van alles te zien en veel te doen! Bij de gemeente Veere mag je zoveel mogelijk zien en ervaren.

Uitgelichte vacatures

Toe aan een nieuwe uitdaging? Kom ons team versterken!

Bekijk alle vacatures

Strategisch adviseur vreemdelingenzaken

Vacature
Maatschappelijke Ontwikkeling

Binnen de afdeling Maatschappelijke ontwikkeling zoeken wij een Strategisch adviseur vreemdelingenzaken voor 32-36 uur per week. Wil jij bijdragen aan een belangrijke maatschappelijke opgave op dit moment en voor de komende jaren? Zorg jij voor de aansturing en coördinatie van huisvesting, opvang en begeleiding van ontheemden, asielzoekers en statushouders binnen de gemeente Veere?

Technisch medewerker accommodatiebeheer

Vacature
accomodatie beheer

Binnen de afdeling Openbare ruimte zoeken wij een Technisch medewerker accommodatiebeheer voor 32-36 uur per week. Ga jij onder andere zorgen voor de voorbereiding van onderhouds- en verbeterwerkzaamheden aan onze gemeentelijke accommodaties? Wij nodigen je van harte uit om ons team te komen versterken.