Samen werken we aan de omgevingsplanwijziging Neeltje Jans
Binnen de gemeente Veere zijn we momenteel druk bezig met de implementatie van de Omgevingswet. Eén van de belangrijkste onderdelen hiervan is het omzetten van de oude bestemmingsplannen en verordeningen naar het ‘omgevingsplan’. Hierin staan alle regels voor elke locatie binnen de gemeente die te maken hebben met de fysieke leefomgeving gebundeld bij elkaar. Gemeenten hebben tot 2032 de tijd om dit omgevingsplan te maken. Als dit omgevingsplan af is, is het mogelijk om als burger met één klik op de digitale kaart te zien welke regels er op het betreffende perceel gelden. Het is dan direct duidelijk wanneer er ergens een vergunning voor nodig is, of het mogelijk is om bijvoorbeeld een dakkapel te bouwen en welke regels er voor de omgeving gelden.
De gemeente Veere hecht veel waarde aan deze omzetting en heeft dan ook de ambitie uitgesproken om te versnellen en niet af te wachten tot 2032. Hoe sneller de omzetting klaar is, hoe eerder burgers gebruik kunnen maken van dit digitale systeem en hoe makkelijker het wordt om regels op te vragen. Om die reden is het concept-omgevingsplan voor het deelgebied Neeltje Jans voor publiek opengesteld, zodat we reacties kunnen ontvangen en mensen kunnen meedenken over het plan. Dit is een eerste opzet en kan ook als oefening gezien worden voor de nieuwe werkwijze onder de Omgevingswet, maar het omgevingsplan voor het gebied Neeltje Jans zal in het eerste kwartaal van 2025 definitief vastgesteld worden. Hiermee publiceren we als één van de eerste gemeenten in Nederland een concept-omgevingsplan volgens de nieuwe stijl van de Omgevingswet. We lopen voorop in de zogeheten ‘transitieperiode’, waarin elke gemeente haar bestemmingsplannen en verordeningen moet omzetten naar het omgevingsplan.
Hiermee publiceren we als één van de eerste gemeenten in Nederland een concept-omgevingsplan volgens de nieuwe stijl van de Omgevingswet.
Ondertussen zijn we hard bezig om het omgevingsplan ook voor de rest van de gemeente op te bouwen en dus zo snel mogelijk een volledig omgevingsplan voor het hele grondgebied van de gemeente te hebben. Bij deze opgave is het belangrijk dat er veel samenwerking is met andere instanties, zoals de provincie en het waterschap, maar ook met andere ketenpartners zoals Rijkswaterstaat. Ook intern vindt er veel afstemming plaats en integraliteit is dan ook erg van belang. Het werken aan het omgevingsplan is heel divers en breed. Of het nu gaat over bouwregels, regels over geluidszones of het gebruik van bijvoorbeeld een pand als bedrijfswoning, alles komt in dit omgevingsplan terecht. Door het omgevingsplan gebiedsgewijs op te bouwen, blijft het behapbaar en leuk om aan te werken, omdat ook elk gebied weer zijn eigen kenmerken heeft. De vertaling naar hoe dit plan voor de burger beschikbaar is en het zo goed mogelijk inspelen op de behoeften van de burgers is ook een wezenlijk onderdeel. Het uiteindelijke doel is om het voor de burgers makkelijker te maken, doordat ze via het digitale omgevingsloket alle informatie over hun omgeving kunnen ophalen.